Sahip olmanız gereken eve geçmeden önce, ne tür bir eve sahip olursanız olun ginepigler için gerekli olacak fiziksel alanın ölçüsü bizim tecrübelerimize göre bir çift ginepig için minimum 1m2’dir. Bu sadece kafes için gereken ginepiglerinizin koşup oynayacakları, yiyip-içip tüm gün uyuyacakları düz alanın (katlı bir kafesten bahsetmiyorum) ölçüsüdür.
Bu nedenle evinizdeki bir odada en az 1m2’lik kafesi koyabileceğiniz boşluk bulunmalıdır. Tabii ki bu alan eklenecek her ginepig ile artacaktır.
Peki hangi oda olmalı diye soracak olursanız, bu yemek odanız, oturma odanız veya salonunuz olabilir. Kafesi mutfak, banyo ya da balkona koyamazsınız. Kafes sürekli gözünüzün önünde bulunacak bir yerde durmalı.
Şimdi gelelim ev konusuna, bu konuyu yaşayacağınız iki tür eve göre analiz edeceğiz. Olabilecek problemler ve tehlikeleri ele alacağız.
Şimdi daire ve dairede evcil hayvan bakımı denilince (eğer ev sizinse) komşularla oluşabilecek problemler, (eğer ev sizin değilse) hem ev sahibinizle hem de komşularla olabilecek problemlere karşı onlarla baştan konuşmalı, onaylarını almalı ve anlaşmalısınız.
Aynı binada yaşadığınız komşularınızın haklarına kesinlikle müdahale etmemeliyiz. Çünkü onlar da huzur içerisinde bizim evcil hayvanlarımızın sebep olabilecekleri sorunlar ile uğraşmaya gerek olmadan yaşamaya hakları vardır.
Eğer bir apartman dairesinde yaşıyorsanız, önceki yazılarımızda belirttiğimiz gibi ilk olarak komşularınızı ve (eğer varsa) ev sahibinizi bu konuda bilgilendirmeli, kabul edip etmediklerini kendilerine sormalısınız. Bazen ev sahipleri kira sözleşmesinde evcil hayvan istemediklerini belirtir. Bazen de apartman veya site yönetimince temizlik veya mikrop yaydıkları gibi sebeplerle evcil hayvanlara izin verilmez.
Bunlar olsa dahi, ginepig, hamster, tavşan, balık, kuş gibi evcil hayvanlara; küçük olmaları, bina içerisinde dolaşmayacakları veya yürüyüşe çıkmaları gerekmemesi ayrıca, genel olarak ev içerisinde kafeste yaşadıkları için bina/site yönetimi, ev sahipleri ve komşular tarafından izin verilir.
Eğer bu konuda bir probleminiz yoksa diğer önemli konu ise “alan problemi”dir.
Daireler genel anlamda küçüktür ve sınırlı alanları vardır. Bu yüzden zaten mobilyalar ile dolu olan alanınızı akıllıca dekore etmeli ve kafes için yer açmalısınız.
Ama eğer standarttan daha düşük bir daireniz varsa, minimum 1m2 gibi bir alan açabilmek konusunu tekrardan düşünmeli, eğer ginepig sahiplenme konusunda ciddiyseniz, bir iki mobilyanızdan bir şekilde kurtulmanız gerektiğini bilmelisiniz.
(Önemli NOT: Ya evim zaten küçük ben bu kadar alan açamam bir bahane değildir. Eğer ginepig sahiplenmek istiyorsanız büyük bir alana ihtiyaç duyacaklarını bilin, onları küçük kafeslere hapsetmeye hakkınızın olmadığını da bilin.)
Eğer geniş ve size ait bir müstakil evde yaşıyorsanız dikkate alınması gereken çok şey yok, ancak tabii ki hiçbir şey yok diyemeyiz. Tabii ki eviniz küçük veya size ait değilse “Daire” başlığı altında anlattıklarımız sizin için de geçerlidir. Şimdi ele almamız gereken konulara geçelim.
Bahçeli müstakil bir ev güzeldir, ancak bahçe ginepigleriniz için en önemli riski temsil eder. Bahçe dışarıdan gelebilecek diğer hayvan türlerine olacak sağlar. Bunların başında da “Kedi, Köpek, Kuşlar ve Sivrisinekler” gelir.
Bütün bu olası tehlikeleri kontrol altına almak ve daha tehlike olmadan engellemek aslında basittir. Yapmanız gereken şey evinizin ne kadar dışarıya açık olduğunu dengelemenizdir. Eviniz ne çok açık nede çok kapalı olmalıdır. Şimdi ne demek istediğimi açıklayacağım.
Eviniz ne dışarıdan gelebilecek davetsiz misafirlerin girebileceği kadar açık olmalı; açık bırakılan balkon kapıları, pencereler, bahçe kapıları. Nede ortamın hava almasını dahi engelleyecek kadar kapalı olmalıdır.
Pencerelere ve kapılara yerleştirilebilecek basit sineklikler aslında kedi, köpek, kuş ve tabii ki sivrisinekleri dışarıda, evden bahçe kapısından kaçıp bir maceraya atılmak isteyen ginepiglerinizi de içeride tutacaktır.
Tabii ki kafeslerimizi kesinlikle cam kenarlarına yerleştirmemeliyiz. Bu birçok açıdan tehlikelidir. Yazın direk güneş ışığına maruz kalmak zaten kürklü olan ginepiglerimize sıcak çarpmasına neden olacak, kışın ise soğuk hasta edecektir. Bunun dışında açık unutulabilecek korunaksız bir pencere bir anda herhangi bir anda sadece meraktan aşağıya bakmak isteyebilecek ginepiglerimizin düşüp yaralanmasına ve daha kötüsü ölümlerine sebep olacaktır. Ayrıca, cam kenarındaki bir kafes ve açık unutulan pencere dışarıdan gelebilecek her türlü tehlikeye de açık olacaktır.
Bunun dışında bahçenizde sandığınız kadar güvenli olmayabilir. Her ne kadar bahçeniz yüksek duvarlarla çevrili olsa da, bu kediler ve kuşlar için bir engel değildir. Ayrıca açık unutulan bahçe kapısı davetsiz sokak köpeklerini de bir anda karşınızda bulmanıza sebep olabilir.
Dürüst olmak gerekirse, şu anda bu yazıyı okuyup bu ihtimallerin gerçekten düşük olduğunu düşünüyor olduğunuzun farkındayız. Ancak ihtimallerin düşük olması asla olmayacağı anlamına gelmez. Bu nedenle ginepiglerinize olan sorumluluğunuzu unutmamalı ve bu küçük canlıları her daim koruyup gözetmeniz gerektiğini, en ufak bir tehlikeyi bile önceden düşünüp önlem almanız gerektiğini unutmayın.
Ginepiglerinizin uğrayacağı herhangi bir kedi/köpek/kuş saldırısını bir şekilde önleseniz dahi, o anki yaşadığı korku ginepiglerinizde derin etkiler bırakacaktır.
Ayrıca her ne kadar ginepiglerinizi bu canlılardan korusanız da bu canlılara yakın yerlerde dolaşması da ginepigleriniz için bir tehlikedir. Hemen bir örnekle açıklayayım. Eğer bahçeniz sokak kedilerinin sık sık uğradığı bir alansa, ya da zaman zaman ginepiglerinizi çıkardığınız balkon güvercinlerin sürekli uğradığı bir alansa ginepiglerinizin bu hayvanların bulunduğu ortamda bulunmaları veya dışkıları ile temas etmeleri halinde kısa sürede hastalık kapacaklardır.
Yukarıda sivrisineklerden bahsetmiştik. Sivrisinekler Güney Amerika gibi ülkelerde ginepigler için gerçek bir sorundur. Oldukça fazla ve büyük olan bu sivrisinekler sürüler halinde ginepiglere saldırırlar. Ülkemizde bu çokça bir sorun değildir. Ancak yine de, yaz aylarında açık bırakılacak cam ve pencereler sivrisinekleri içeri çeker ve ginepiglerimizi rahatsız edebilirler. Ayrıca bilindiği üzere sivrisinekler hastalık da taşırlar.
Aslında bu konu iki ev türü içinde geçerlidir. Eğer ev zemininiz yeterince temizse, ginepiglerinizin evin içerisinde zaman zaman dolaşmasına izin verebilirsiniz. Ancak temizlik tek sorununuz değildir. Ginepigleriniz kemirebilecekleri her şeyi kemirmek ve yiyebilecekleri her şeyi yemek isteyecektir. Küçük objeler, mobilyalarınız, ortalıkta olabilecek plastik poşetler, kauçuk, kâğıt, poliüretan veya kemirip sindirebilecek her türlü çürük ve sentetik materyal ve hatta elektrik kabloları. Zeminde onları tehlikeye sokabilecek hiçbir şeyin olmamasına dikkat etmelisiniz. Ayrıca bütün kablolar saklanmalı, prize takılı herhangi bir kablo ya da telefon şarjı kablosu açıkta olmamalıdır.
Aynı zamanda ginepigler ortalıkta koştururken devirip yıkabilecekleri, ya da kendi üzerlerine düşürebilecekleri her türlü mobilyayı da ortadan kaldırmalısınız.
Yukarıda ev zemininin temiz olması gerektiğinden bahsetmiştik. Ginepiglerin yapısal olarak hastalıklara dayanıklı olmadığını ve kısa sürede hastalıkların ilerlediğinden de önceki yazılarımızda bahsetmiştik. Bu nedenle hijyene özel olarak dikkat etmeniz gerekmektedir. Ginepigleri kafesten çıkarıp yanınıza alacaksanız, temiz bir havlu üzerine koyabilirsiniz. Ya da kafesten çıkarıp başka bir yüzeye koyacaksanız bu yüzeyin ginepiginize zarar vermeyecek şekilde dezenfekte edildiğinden emin olun. Tabii ki ginepiglerinizi daha yeni çamaşır suyu, alkol ya da çeşitli kimyasallarla yeni temizlediğiniz bir yüzeye asla koymayın. Evde yaşayan kedi/köpek gibi ginepiglerinizle iyi geçinen evcil hayvanlarınız varsa onların da temiz olduğundan aşılarının zamanında yapıldığından emin olun.
Eğer ginepiglerinizi bahçeye salıyorsanız, bahçenizde yediklerinde onları zehirleyecek hiçbir bitki/sebze ve meyvenin olmadığına emin olun. Yağmur sonrası ginepiglerinizi bahçeye çıkarıyorsanız, mantarlara karşı dikkatli olun, mantarlar siz fark edemeden bahçenizde bir anda büyüyebilir ve ginepigler için zehirlidirler.
Ekstra bir öneri; Ginepiglerinizi kesinlikle bahçede ya da balkonda bakmanızı önermiyoruz. Genetik olarak bu şekilde yaşayamazlar. Yapıları ev ortamı için yeterlidir, dışarıda yaşamak için yeterince dayanıklı değillerdir. İsterseniz bahçede ya da balkonda zaman geçirebilirsiniz. Sonraki yazılarımızda dışarıda nasıl zaman geçirilebileceğini ve nelere dikkat etmeniz gerektiğini anlatacağız.
Ayrıca, ginepiglerinizi ev içerisinde kafes harici serbest bir şekilde dolaşmalarını da tavsiye etmiyoruz. Siz alıştırmadığınız sürece kafeslerinden ayrılmak istemeyeceklerdir. Ancak maceracı bir ruhları varsa kafesten siz istemediğinizde ayrılmamaları için gerekli önlemleri alın. Evin içerisinde serbest bir şekilde dolaşan ginepigler her türlü tehlikeye açıktır. Yememeleri gereken bir şey yiyebilir, üzerlerine bir şey devirebilir, kabloları kemirebilir, bir yerden düşebilir yada en basiti mobilyalarınıza zarar verebilirler. Bunlar olmasa bile evi kirleteceklerinden emin olabilirsiniz.
Bu yazı Esmer Şeker tarafından onaylanmıştır.