Bir Ginepig Kafesi İçin Gerekli Malzemeler…
ginepigpasa.com’a tekrardan hoşgeldiniz. Eğer yazılarımızı sırayla takip ediyorsanız, bir önceki yazımızda kafeslerden bahsetmiştik. Peki… Kafesimiz tamam, şimdi ne lazım? Ginepiglerimizi böylece kafes içerisine koyamayız, değil mi?
Cevap tabii ki de “Hayır”. Biliyorum şimdiye kadar uzun bir yol kat ettiniz. Ancak neredeyse sona geldik. Bitmek üzere. Hadi artık bize bir ginepig kafesi içerisinde neler lazım görelim.
Dürüst olmak gerekirse, burada kafes içinde kullanabileceğiniz pek çok süslü şeyden bahsedebiliriz. (Muhtemelen internette çok güzel kafes modelleri ve içlerindeki harika şeyleri görmüşsünüzdür ve siz de bir ginepig şatosu yapmak istiyorsunuz.)
Ancak gerçek şu ki, ginepiglerinizin nasıl ve neyle rahat olduğu, kafes içerisindeki çeşitli objelere alışmaları ve öğrenmeleri biraz zaman alacak.
Ayrıca yalan yok, ginepiglerinizi mutlu etmek için daha başından bir sürü süslü süslü şeylere ihtiyacınız yok. Zaten kafesti, mamaydı, ottu derken başlangıçta belki de çok para harcayacaksınız. Bu nedenle size temel olarak bir kafesin içerisinde başlangıçta neye ihtiyacınız olduğunu ve bunun için çok para harcamamanıza da gerek olmadığını göstermek istiyoruz. Bu yazı tamamen kendi tecrübelerimize dayanarak hazırlanmıştır ve umarız sizlere yardımcı olacaktır.
Ginepig Kafesi İçin Gerekli Malzemeler Listesi
Altlık Malzemesi;
Şimdi. Bu gerekli malzemelere ilk olarak altlık malzemesi ile başlamak istiyorum. Tabii ki ginepiglerinizi kafesin çıplak zeminine bırakamazsınız. Bu ne rahat, nede hijyenik olacaktır. Peki ne kullanmalı sorusu İnstagram üzerinden aldığımız en çok soruların başındadır. Şunu söyleyeyim, ülkemizde bulunabilecek bütün altlık malzemelerini test ettik. Hepsinin kendine göre artı ve eksi yönleri vardır. Ancak bizim için en hijyenik, pratik ve sağlıklı olan altlık malzemesi olarak öne çıkan havlu/kilim/kumaş kullanmaya karar verdik ve kullanıyoruz da. Yurtdışında ginepigler sıklıkla kullanılan “Guinea Pig Liner” adı veren altlık malzemesi de bir tür emici kumaştır, bunlar da satın alınıp kullanılabilir. Ancak yazımızın amacı size uygun fiyatlı çözümleri göstermek. Şimdi size önerimiz yaz ve kış için farklı tür havlular kullanmanız gerekir.
Yaz için biz her zaman daha ince olan plaj havlularını kullanıyoruz. Bunlar hem oldukça emicidir hem de daha incedir. Unutmayın kalın havlular zaten kürklü olan ginepiglerinizin sıcaktan bunalmasına sebep olacaktır. Sıcak çarpması yazın ginepiglerin karşı karşıya oldukları en büyük tehlikelerden biridir.
Kış için ise bizim tercihimiz kalın banyo havluları ve küçük kilim ya da halılar. Kullanacağınız kilim ya da halıların makinede yıkanabileceğinden emin olun. Eğer çok ağırlarsa çamaşır makinenizi bozacaklardır ve eğer makinede yıkanmayan halılardansa kısa sürede çöpe atmak zorunda kalacaksınız.
Yukarıda bahsettiğim halı/kilim ve havlu türlerini internette bulabilirsiniz. Ancak daha ucuza almak isterseniz havlu satan zücaciyeler ya da ucuzluklara giderek defolu havlu veya kilim aradığınızı söyleyebilirsiniz. Bunlar sizin için daha ucuza gelecektir. Emin olun defolar ginepigleriniz için bir problem olmayacaktır 😀
Ayrıca birçok küçük el havlusuna ya da banyo önlerine serilen ayak havlusu denen küçük havlulara ihtiyacınız olacaktır. Bunları ginepiglerinizin sürekli yattığı yerlere veya çişlerini yaptığı köşelere sermek için kullanacaksınız.
Havlu çeşitleri, neden kullanıyoruz veya talaş gibi diğer altlık malzemelerini neden kullanmadığımızı başka bir yazıya bırakıyorum. Bu yazıyı olabildiğince sizin için kısa tutmak istiyorum.
Ginepig Suluğu;
İkinci gerekli şey ise bir ginepig suluğu. Burada iki şey söylemek istiyorum. Birincisi ginepiglerin su içmediğini bu yüzden bir suluğa ihtiyaç duymadığınızı size söyleyecekler olacaktır. Benim tavsiyem hızlıca o kişiden uzaklaşmanızdır. Dünya üzerinde yaşayan ve suya ihtiyaç duymayan hiçbir canlı yoktur. Ginepigler de bir istisna değildir. İkinci söylemek istediğim şey ise su için kesinlikle bir suluğa ihtiyacınız olduğudur. Suyu bir kâseye koymanız oldukça yanlış olacaktır. Ginepigler dünyanın en dikkatli canlıları değildir. Koşarken oldukça dikkatsizlerdir. Kafes içerisindeki her şeye hatta birbirlerine dahi çarpmaya meyillidirler. Emin olun ya kâseyi devireceklerdir ya da yanlışlıkla içerisine gireceklerdir.
Alabileceğiniz iki tür suluk vardır. Plastik olanlar ve cam olanlar. Tabii ki cam olanlar daha sağlıklıdır. Ama daha da pahalıdır. Plastik olanı kullanmak daha ucuz bir yol olacaktır. Ancak zamanla plastik olanları koku nedeniyle değiştirmeniz gerekecektir.
Suluklardaki genel sorun damlatmalarıdır. Ya zamanla ya da yanlış kapatma nedeniyle damlayacaklardır. Buda hem kafesi ıslatacak hem de evde olmadığınız bir zamanda ginepiglerinizin susuz kalmasına neden olacaktır. İnternette damlatmayan suluklar satılmaktadır. Ancak ben sulukları hiç denemedim. O nedenle size de tavsiye edemem.
Genellikle suluklar 125 ya da 250ml olarak satılıyor. Yaz aylarında bir ginepig 100 ml’ye kadar su içebilir. Kışın ise bu miktar azalır. Bu nedenle bir çift ginepig için 250 ml olan suluklar en uygunudur.
Ginepig Kafesi İçin Saklanma Alanları;
Üçüncü ihtiyaç duracağınız malzeme ise saklanma alanlarıdır. Burada seçenekleriniz çoktur. İnternette veya petshoplar da birçok ahşap lazer kesim evler bulunmakta. Ancak bunların çoğu kontraplak malzemeden yapılmakta. Bu nedenle bu seçeneği tercih etmek isterseniz, piyasada satılan çok fazla ginepig sağlığı için zararlı olmayan ev bulamayacağınızı bilin. Ginepigleriniz bu evleri kemirecek ve yiyeceklerdir. Ayrıca zamanla çişle ıslanan bu ahşap evler kokmaya ve çürümeye başlayacaktır. Temizlemesi zordur. Bu nedenle bizde tercih etmiyoruz.
İkinci olarak kumaş evler vardır. Ginepigler bunların içerisine girmeyi ve uyumayı severler. Bunları tercih ederseniz tünel şeklinde olanları tercih etmelisiniz. İki giriş ginepigleriniz birdenbire kalkıp koşmaya karar verirse ya da biri uyurken diğeri gelip kavga etmek isterse gerekli olacaktır. Uyuyan ginepig arka girişten kaçabilir.
Üçüncü ve maddi olarak en uygun seçenek ise yukarıda bahsettiğimiz ufak havluları birkaç mandal yardımıyla kafeslerin köşelerine çadır şeklinde asmanız olacaktır. Bu oldukça kolaydır. Hem birden çok giriş-çıkış olur. Ayrıca ginepigleriniz için içerisinde saklanabilecekleri ve uyuyacakları bir alan olur.
Burada birkaç şey söylemek istiyorum. İnstagram üzerinden bana soru sormak için ulaşan birçok kişide gördüğüm ortak sorun budur. Neredeyse hepsinin kafeslerinde ginepiglerin saklanabilecekleri bir alan yoktu ya da yeterli değildi. Ginepigler kemirgendir ve kemirgenler günlerinin çoğunu saklanarak geçirirler. Saklandıkları yerde huzurlu, mutlu ve güvende hissederler. Bu alanlarda uyumayı tercih ederler.
Eğer ginepigleriniz yavruysa veya evinize yeni geldiyse saklanma alanları sizin için ekstra önem arz eder. Çünkü ginepigleriniz gelen her sesten ve her ani hareketinizden korkacak ve saklanacak bir alan arayacaktır. Bu durum günden güne azalsa da saklanma alanına her zaman ihtiyaçları olacaktır çünkü bu onların içinden gelen bir şeydir.
Peki bu saklanma alanı olmazsa ne olur? Sürekli dışarıda ve saklanma alanları olmayan ginepigler bütün gün stres altında olmaktan zamanla agresifleşmeye başlarlar. Hırçınlaşan bu ufak canlılar size saldırmaya ve ısırmaya başlayacaktır. Saklanma alanları sizin için olmazsa olmazların başında gelir. Bunun önemini daha fazla nasıl anlatabilirim bilmiyorum ama kesinlikle olması gerekir.
Ginepig Yemliği ve Otluğu;
Dördüncü ihtiyacımız ise yemlik ve otluktur. Yemlik için deviremeyecekleri bir tabak yeterli olacaktır. Ama birçok mama kabı seçeneği de mevcut, bunlara bakabilirsiniz. Otluk konusuna gelirsek. Tabi ki kuru otları zemine öylece bırakamayız. Ginepigler otların içerisine girmeye ve orada uyumaya bayılırlar. Ancak bu durumda otların üzerine çişlerini yaparlar ve otlar yenemez hale gelir. Bu nedenle otlara sadece ağızları ile ulaşabilecekleri bir otluk ihtiyacı ortaya çıkar. İnternet üzerinden satın alabileceğiniz seçenekler mevcuttur. Ben petshoplar da hiç denk gelmedim. Ancak kendiniz de bunu ucuza temin edebilirsiniz.
Biz yavru ginepigler için masa üstü kalemlikleri kullanıyoruz. Küçük oldukları için bunları hem yuvarlayarak oynuyorlar hem de içerisinden rahatça yiyebiliyorlar. Ancak yetişkin ginepigler için bu zor bir durum. Bunun için bizim iki farklı ucuz seçeneğimiz var. Birincisi sıradan bir kumaş torbayı alıp buna iki delik açarak kafesin bir köşesine asmak. Ancak delikler çok küçük veya çok büyük olmamalı. Küçük olursa ot yerken zorluk çekerler. Büyük olursa da kolayca içerisine girerler ve orada kalırlar.
Başka bir seçenek ise uygun fiyatlara bulabileceğiniz banyo mutfak düzenleyici raflar. Bunların büyük olanlarını tercih etmelisiniz. Kafesin kenarlarına asabilirsiniz.
Ginepig Kafesi Temizlik Malzemeleri;
Beşinci ihtiyacımız ise kafes içerisinde olmasından çok temizlik için gerekli olan ufak bir el süpürgesi, ufak bir el faraşı ve boş bir sprey şişesidir. Süpürge ve faraşı kafes içerisinde temizlik yaparken dışkıları yem artıklarını ve otları toplamak için kullanırız. Sprey şişeyi ise bir önceki yazımızda bahsettiğimiz sirkeli su karışımı için kullanmamız gerekir.
Sizin için hazırladığımız bir ginepig kafesi için gerekli malzemeler yazımız burada bitiyor. Size yardımcı olması ve genel bir bilgi vermesi açısından aşağıya genel bir fiyat listesi bırakıyorum.
Havlular; 1 metrekarelik bir kafes için iki büyük boy havlu ya da 1 metrekarelik bir kilim gerekir. Havlular 20-30 lira arasında değişirken, emici ve yıkanabilir kilimler yaklaşık olarak 100 lira gibi bir fiyata gelir. Ayrıca önemli bir not düşeyim buraya. Ne alırsanız alın, elinizde bundan iki set olarak bulunması gerekir. Çünkü birini temizlerken diğerini kullanmalısınız. Yani iki set havlu 80-120 lira arası değişirken. Kilim/Halı seçeneği 200 lira gibi bir fiyat olacaktır.
Suluk; Plastik olanlar 40-50 lira arasındadır. Cam suluklar ise 80 liradan başlar.
Saklanma alanları; Burada birçok seçenekten bahsettik. Bu nedenle bir fiyat söyleyemem, bu tamamen sizin seçiminize kalmıştır.
Yemlik/Otluk; Ginepig mama kapları 30-100 lira arası değişebilir. Ancak tabii ki 10 liraya alacağınız düz bir kâse ya da büyük bir çay tabağı da aynı işi görecektir. Otluk içinse, bunu kendiniz bir kumaş ile dikip yapabilirsiniz ya da yukarıda bahsettiğimiz kumaş bir torba kullanabilirsiniz. Ancak özel bir kemirgen otluğu almak isterseniz buda yaklaşık olarak 70-150 lira arasında değişir. Benim otluk olarak kullandığım mutfak raf düzenleyiciyi ben ucuzluk dükkanından 15 liraya almıştım.
El Süpürgesi/Faraş ve Sprey Şişe: El süpürgesi ve faraşlar 30-50 lira arasında bulunabilir. Boş bir sprey şişe ise 10 lira civarıdır.
Bütün hepsini topladığımızda ise bunların hepsi minimum 150-200, maksimum ise 600 lira ve üstü gibi bir fiyata denk gelir.
Bu yazı Cristina tarafından onaylanmıştır.