Paylaş
Ginepig Bakımı
Ginepig Sahiplenmek
Guineapig Sahiplenmek
Ginepig Bakımı
Ginepig Sahiplenmek
Guineapig Sahiplenmek
Ginepig Bakımı
Ginepig Sahiplenmek
Guineapig Sahiplenmek
Ginepig Bakımı
Ginepig Sahiplenmek
Guineapig Sahiplenmek
Ginepig Bakımı
Ginepig Sahiplenmek
Guineapig Sahiplenmek
Ginepig Bakımı
Ginepig Sahiplenmek
Guineapig Sahiplenmek
Ginepig Bakımı
Ginepig Sahiplenmek
Guineapig Sahiplenmek
Ginepig Bakımı
Ginepig Sahiplenmek
Guineapig Sahiplenmek
Ginepig Bakımı
Ginepig Sahiplenmek

Yeni Arkadaşınız: Guinea Pig Sahiplenme

Bu yazımızda size guinea pig sahiplenme konusunda olumsuz konuşmayacağız ya da uzun uzun tavsiyeler ya da uyarılardan bahsederek vazgeçirmeye çalışmayacağız. Sadece bu konuda, gerçekten de hazır olup olmadığınız konusunda size yardımcı olmaya çalışacağız ve tabii ki bir ginepig nasıl sahiplenirsiniz onu anlatacağız.

Bir Guinea Pig Sahiplenmek İstiyorum. Ne Yapmalıyım?

Aşağıdaki iki seçenek sizin için en iyi çözüm önerilerimiz;

  • Ginepigpaşa
  • Direk olarak ginepigleri olan birisinden sahiplenmek

İnstagram üzerinde biz ufak bir topluluğuz. Ancak sürekli olarak çeşitli nedenlerle ginepiglerine bakamadıkları için ücretsiz olarak sahiplendirmek isteyen insanlarla iletişim kurmaktayız. Bizim size tavsiyemiz ise bizimle iletişime geçmek ve bir ginepig sahiplenmek istediğinizi söylemek.

Tabii ki size hızlıca bir ginepig sahiplendireceğimize söz veremeyiz. Çünkü kendi ginepiglerimizi sahiplendirmiyoruz. İlanların tamamı bizim takipçilerimizden yada guinea pig sahiplendirme amacıyla bize ulaşan insanlardan gelmektedir. Biz sizinle bu kişiler arasında bir köprü olmaya çalışıyoruz.

Biz sizi bu kişilere ulaştırırız ancak ginepiglerini sahiplendirmek isteyen bu insanların da şartları olabiliyor. Çünkü her ne kadar sahiplendirmek isteseler de çocuklarının iyi bir yuvaya gitmesini istemekteler. Bizde bu sorgulayıcı tavrı tabii ki destekliyoruz.

Buraya bir not düşmek istiyorum. @ginepigpasa olarak bize ulaşan ilanların tamamını ücretsiz guinea pig sahiplenme ilanı olarak paylaşıyoruz. Takipçilerimiz direk olarak ginepiglerin sahipleriyle iletişime geçtikleri için biz aralarında geçen konuşmaları bilemeyiz. Bu konuşmalar içerisinde ginepig sahibi sizden herhangi bir şekilde ücret talep edemez. Biz ücretsiz sahiplendirme şartıyla bu ilanları paylaşıyoruz. Eğer sizden ücret talep ediliyorsa bunu bize bildirmenizi istiyoruz. Böylece ilanı yayından kaldırabiliriz.  

Gelelim Tavsiyelere

Her şeyden önce bizim size tavsiyemiz iki adet ginepig sahiplenmenizdir. Bunun en önemli sebebi ginepiglerin sosyal hayvanlar olmaları. Yeni evlerine alışmaya çalışan ginepigleriniz için yanlarında arkadaşlarının bulunması sayesinde bu süreç daha kısa ve kolay olacaktır. Bu arkadaşlık sayesinde daha rahat hissedecekler ve beraber eğlenceli zaman geçireceklerdir. Tek bir ginepig sahiplenmek her ne kadar tavsiye etmesek de olabilir. Şimdiye kadar yalnızlıktan ölen bir ginepig duymadık. Ancak tabii ki beraber yaşayan ginepigler yalnız yaşayanlara göre daha mutludur.

               İlk defa ginepig sahiplenmek gerçekten stresli bir durumdur. Özellikle bir tane mi yoksa birden çok mu sahiplenmek istediğiniz konusunda bir türlü karar veremiyorsanız. Aklınızdan geçen soruları okuyabiliyorum. “Bir tane ginepig sahiplenmek uygun mudur?” “Bir tane guinea pig sahiplenme mi, yoksa çift olarak mı?” “Ginepigler tek yaşar mı?” gibi birçok soru.

               Şimdi azınlık olsa da insanlarla yaşamayı seven, tek yaşayabilen, bütün sevgisini ve ihtiyaçlarını insanlardan karşılayabilen ginepiglerin olduğu bir gerçek. Ama dediğim gibi, bunlar azınlık. Ginepigler genellikle tek yaşamayı sevmezler. Sürü hayvanlarıdır. Başka ginepiglerle sosyalleşmek, konuşmak, kavga etmek, oyunlar oynamak isterler.

Peki Ne Yapmalı?

Bir ginepig mi, yoksa çift olarak mı sorusu ginepig topluluklarında en çok konuşulan konuların başında gelir. Yukarıda kendi fikrimi belirttim. Ancak konuya bilimsel olarak yaklaşmak için sizin için araştırma da yaptım.

Yapılan birçok bilimsel araştırmaya göre, ginepiglerin çoğunluğu, bir sürü içerisinde daha mutlu ve huzurlu yaşıyorlar.

Yapılan bir çalışmada, bilim adamları ginepigleri tek ve çift olarak oksitosin ve kortizol düzeylerini ölçtüler. Oksitosin, ilişki kurma, güven ve genel olarak olumlu duygularla ilişkili bir hormondur. Kortizol, stresli olaylar sırasında salınan bir hormondur. Eşleştirilmiş ginepiglerde oksitosin seviyeleri yüksekti, tek ginepiglerde ise artan miktarlarda kortizol görüldü.

Yapılan başka bir çalışmada ise çok istisnai bazı ginepiglerin hayatları boyunca tek olarak gayet mutlu yaşadıkları da fark edilmiştir. Yine bu ginepiglerden bazıları evin tek, neşeli ve şımarık 😊 evcil hayvanı olarak bir ginepigin normal yaşam döngüsü olan 5 ila 7 yıl arası süreden daha uzun yaşamışlardır. 

Çoğu ginepig sahibi ve uzmanlar, yalnız yaşayan ginepiglerin yanında bir arkadaşı olmadığı için mutsuz olacakları konusunda hemfikirdir.

quote-light.png

Bir Bilgi

2008 yılından beri İsviçre’de ginepigleri tek başlarına sahiplenmek hayvan istismarı olarak kabul edilir ve yasadışıdır.
Ginepig Paşa
Ginepig Uzmanı

Pekiii, bir ginepigin sizinle ve ailenizle yalnız yaşaması durumunda mutlu olup olmayacağından nasıl emin olabilirsiniz?

Mutluluğu etkileyen maddelerin başında ginepigin kişiliği, yaşı ve sizin onunla gün içerisinde geçireceğiniz zaman gelir.

Yukarıda belirttiğim gibi, insanlarla tek yaşayarak mutlu olan ginepigler çok nadirdir, ama tabi ki imkânsız değil.

Eğer şu anda tek bir ginepiginiz varsa ya da sadece bir ginepig sahiplenmeye karar verdiyseniz, şunları kesinlikle aklınızda tutmanız gerekiyor.

Ginepiginizin bütün sosyal ihtiyaçlarını sizin karşılamanız gerekecek. Sosyalleşmek için arkadaşları olmayacak. Bu nedenle bu hayattaki güvenebileceği ve beraber zaman geçirebileceği tek arkadaşı siz olacaksınız. Ginepiginiz üzüldüğünde, yalnız hissettiğinde, mutlu olduğunda gidebileceği tek canlının siz olduğunu kabul etmelisiniz ve buna hazır olmalısınız.

Ginepigler yukarıda belirttiğim gibi yaklaşık olarak 5 ila 7 yıl arası yaşarlar. Günde 4 ila 6 saat arası uyurlar. Geriye kalan bütün zamanlarında, yiyip içerek, oyunlar oynayarak, kafesin içerisinde etrafı keşfederek geçirmekteler.

Buda demektir ki tek yaşayan bir ginepig bu saatler için bir arkadaşa, yani size ihtiyaç duyacaktır. Bu gerçekten uzun bir süredir. Durumun ne kadar ciddi bir durum olduğunu umarım size anlatabilmişimdir.

Eğer amacınız tüylü ufak bir evcil hayvan sahiplenmek ise ve bir çift bakamayacaksanız, belki başka bir hayvan türü araştırmalısınız.

Genellikle aşağıdaki özelliklere sahip kişiler için tek ginepig bakımı daha uygun olabilir;

  • Evden Çalışanlar.
  • Ginepig ile gün içerisinde zaman geçirecek birden fazla kişinin bulunduğu aileler.
  • Ginepig için gün içerisinde uzun uzun oyunlar oynayacak zamanı olan kişiler.
  • Evdeki insanların genellikle yaşamlarını geçirdikleri alana yakın yerleştirilmiş kafeste yaşayan ginepigler.

Dikkat etmeniz gereken şey tek yaşayan ginepiginizin yeterince mutlu olması. Ginepiglerin mutsuzluktan depresyona girdikleri bir gerçek. Her ne kadar biz duymasak yada şahit olmasak da. Yalnız yaşayan ginepiglerin mutsuzluktan depresyona girdikleri ve yaşam sürelerini ciddi anlamda kısalttığını gösteren bilimsel çalışmalar var.

Bu yazı Esmer Şeker tarafından onaylanmıştır. 
Esmer Şeker
Ginepig Bakımı
Guineapig Sahiplenmek
Ginepig Bakımı
Guineapig Sahiplenmek
Ginepig Bakımı
Guineapig Sahiplenmek
Ginepig Bakımı
Guineapig Sahiplenmek
Ginepig Bakımı
Guineapig Sahiplenmek
Ginepig Bakımı
Guineapig Sahiplenmek
Ginepig Bakımı
Guineapig Sahiplenmek
Ginepig Bakımı
Guineapig Sahiplenmek
Ginepig Bakımı
Guineapig Sahiplenmek
Close