Bir Ginepig Ne Kadar Süre Aç Kalabilir?

Bir ginepig yemek yemeden ya da yiyemeden ne kadar süre aç kalabilir?

Bize gelen en sık sorulardan birisi de bu oluyor.

Çünkü ginepig gibi hayatının büyük bir çoğunluğunu yemek yiyerek geçiren bir canlının uzun süre yemekten uzak duramayacağı aşikardır.

Ancak bazen istemeyerek de olsa, ginepiglerimizi evde tek bırakarak dışarıda uzun saatler geçirmek, hatta şehir dışına çıkmak zorunda kalıyoruz. Bu seyahatler uzun sürüyor ve ginepiglerimiz bizimler gelemeyecekleri için evde kalmak zorunda kalıyorlar.

Pekii, ne kadar çok mama, çayır otu, sebze bırakırsak bırakalım. Kısa sürede bu yiyecekleri bitireceklerinden emin olduğumuz ginepiglerimiz ne kadar sürede hayati bir tehlikeye girmeden, ginepigler ne kadar süre yiyeceksiz kalabilir?

Ginepigler sürekli yemek yemesi gereken hayvanlardır. Bu nedenle bir ginepigin yemek olmadan geçirebileceği en uzun süre 8 saati geçmemelidir. Ancak hava durumu, mevsim sıcaklıkları, ginepiginizin fiziksel durumu, yaşı, hastalıkları, hamilelik gibi birçok etken bu süreyi kısaltabilir.

Altın Kural: Herhangi bir şekilde 6-8 saat süre boyunca yemek yemeyen ve sindirimi tamamlayıp dışkılamayan bir ginepig acil olarak bir egzotik hayvan veterinerine götürülmek zorundadır.

Uzun Süre Aç Kalmanın Ginepiglere Etkileri Nelerdir?

1-GI STAZ

Gastrointestinal staz (veya GI staz), bağırsak hareketliliğinin endişe verici şekilde azaldığı veya muhtemelen tamamen durduğu duruma verilen addır.

Ginepiglerin sindirim sistemi sürekli olarak gelen yiyecekleri sindirecek şekilde tasarlanmıştır. Bu nedenle de tüm gün boyunca sürekli olarak yiyecek vücuda alınmalı, sindirim sistemi eksiksiz bir şekilde çalışarak sindirimi tamamlamalı ve ginepiginiz dışkılamalıdır.

Sindirim sistemleri o kadar hassastır ki, uzun bir süre boyunca yemek yenmemesi sonucu yavaşlaması veya durması, tekrar eski normal haline dönmesi için büyük bir sorun demektir. Yada, alışık olmadığı, yeni, bozuk, sindirimi zor, ginepigler için zehirli yiyecekler yemek, anında ishal, gaz veya birçok önemli sindirim sistemi sorunlarına yol açar.

Eğer ginepiginizin sindirim sistemi GI staz durumuna geçerse, bu, sindirim sisteminde sindirilecek bir yiyeceğin kalmadığı, bu nedenle sistemin yavaşladığı veya tamamen durduğu anlamına gelir. Ginepiginiz için oldukça acı verici bir süreçtir. Yapabileceğiniz tek bir şey vardır, oda ginepiginizi acil olarak egzotik hayvan veterinerinize götürmek ve bu ölümcül durumdan geri döndürmesini sağlamaktır. 

GI staz uzun süre açlıktan hemen sonra da ortaya çıkmayabilir, açlık sonrası ginepiginiz bir süre yemek yemeye devam edebilir ve yavaşlamış olan sindirim sistemini bir anda yorarak, birkaç gün sonra daha tehlikeli bir şekilde de ortaya çıkabilir. Yani uzun süreli bir açlık sonrası beslediğiniz ginepiginiz için her şey gayet sağlıklı ve normal gidiyorken, bir anda bu durum ortaya da çıkabilir.

GI staz durumu sadece açlık kaynaklı da değildir. Günlük diyeti doğru olmayan, stresli yaşayan her ginepig için GI staz bir tehlikedir. Günlük diyeti yalnızca tahıllarla, sadece kuru mama, yada sadece sebze olan her ginepigde görülebilir. Bu nedenle doğru ginepig diyeti olan; Günlük %80-85 Çayır Otu, %10-15 Sebze ve %5 Pellet Yem hergün özenle uygulanmalıdır.

2-İSKORBÜT HASTALIĞI

Ginepiglerin uzun süre aç kalmasının bir diğer en büyük sağlık sorunu ise İskorbüttür. İskorbüt, gıda yoksunluğu kaynaklı bir hastalıktır. Yeterli C vitamini alamayan ginepiglerde ortaya çıkar.

İnsanlar gibi, ginepigler de vücutlarında C vitamini üretemezler. Bu nedenle herhangi bir sağlık sorunu ile karşılaşmamaları için, günlük diyetleri yeterince C vitamini içermelidir.

İskorbütün ginepiglerde belirtileri şunlardır;

  • Hareketsizlik, Hareket etme isteksizliği,
  • Uyuşukluk,
  • Eklem Ağrıları,
  • Kilo Kaybı,
  • Tüy Dökülmesi

Ginepigler İskorbüt hastalığı nedeniyle ölebilir. Bu nedenle hastalığı fark eder etmez, acil olarak bir egzotik hayvan veterinerine gitmeniz gerekir.

BONUS

Türkiye'deki tek "Adım Adım Ginepig Bakımı Rehberi" için

BONUS

Ginepig Blog'daki Diğer Yazılar İçin