Ginepigler Kaç Yıl Yaşar?

Ginepiglerin Yaşam Süresi Nedir? Ginepigler Kaç Sene Yaşar?

Yeni bir evcil hayvan sahiplenmek istiyorsunuz ve bu yeni dostunuz ile ne kadar süre geçireceğiniz sizinle kaç yıl beraber olacağı tabii ki ilk merak etmeniz gereken sorulardan biridir. 

Ginepigler, zamanını ve çabasını onlara harcamaya istekli herkesin hayatını aydınlatacağı kesin olan sevimli sosyal yaratıklardır. Genel olarak başlangıç seviyesi bir evcil hayvan, bakımı kolay gibi bazı inanışlar var. Ancak bunlar doğru değil. Ginepigler gerçek manada sürekli bakım,ilgi,sevgi ve özen isteyen evcil hayvanlardır.  

Uzun bir ömür süreleri vardır. Hamsterlara kıyasla (Hamsterlar ortalama 3 yıl yaşarlar) ginepigler ortalama 5-8 yıl yaşayabilirler. Bu nedenle ginepig sahiplenmek istiyorsanız, uzun bir süre hayatınızda bu canlıların olacağının bilincinde olmanız gerekiyor. 

Bir ginepigin yaşam süresini etkileyen birçok faktör vardır. Bunların başında ise; Irk, doğru diyet, genetik yapısı, yaşadığı ortam, hijyen koşulları, hastalıklar ve doğru bakım gelir.

Ginepiglerin yaşam süresini nasıl uzatırız?

Hastalıkların Erken Teşhisi Ve Tedavisi

Bir ginepigin yaşam süresini kısaltan en önemli etkenlerden biri hastalıkların erken teşhisi ve tedavisidir. Çok basit gözüken birçok hastalık, ginepiglerde hızla ilerler ve bir anda ölümcül bir hale gelmeye başlar. 

Ginepigler doğal yaşam alanlarında diğer hayvanlar için birer av oldukları için, içgüdüsel olarak hastalıklarını saklarlar. Eğer ginepiginizde hastalık belirtileri görüyorsanız, hastalık büyük ihtimalle ilerlemiş bir aşamadadır. Acil olarak bir egzotik hayvan veterinerine gitmeniz ve kontrol ettirmeniz gerekir.  

Doğru Bir Diyet

Ginepigler kemirgenlerdir. Yani dişlerinin dokunduğu, tadlarının hoşuna gittiği herşeyi yemek isteyeceklerdir. Onların doğru bir şekilde beslenmesi, sağlıklarına uygun yiyecekler yemesi tamamen sizin sorumluluğunuz. Tahıl içerikli, karışık mamalardan uzak durmak, sınırsız temiz çayır otu sunmak, doğru sebzelerden uygun porsiyonlarda beslemek doğru bir diyet olacaktır. 

Hijyen

Ginepigler kendini temizleyebilen hayvanlardır. Bu nedenle ginepigler yıkanmaz. Onlara banyo yaptırmanıza gerek yoktur. Aslında ginepiglerinizi yıkamanız, onların tüylerini ve cildini koruyan tabakanın kaybolmasına, cilt hastalıklarına yakalanmalarına sebep olacaktır. Veteriner tavsiyesi olmadan bir ginepig kesinlikle yıkanmaz. Sizin yapmanız gereken, kafes ortamını sürekli olarak temizleyerek, ginepiginizi kafesin pisliğinden oluşabilecek hastalıklardan korumaktır. Ginepiglerin dışkıları ve idrarı sağlıklı oldukları sürece kokmaz. Kokan kafes içerisinde uygun olmayan taban malzemesidir. Yada ginepiginiz hastalanmıştır. Bu nedenle koku olur. 

Doğru Bakım

Aslında bu başlık yukarıda anlattıklarımızın tamamını kapsar. Ginepiginiz hakkında sahiplenmeden önce ve sonra, sürekli bilgiler edinin. Okuyun, araştırın, videolar izleyin. Ginepiginiz sizin sorumluluğunuz. Doğru bakımı için elinizden gelen herşeyi yapmalısınız. 

BONUS

Türkiye'deki tek "Adım Adım Ginepig Bakımı Rehberi" için

BONUS

Ginepig Blog'daki Diğer Yazılar İçin