Yardım Edin! Ginepigimin Kafesinde Kan Var!

'Ne yapmalı? Ginepigimin Kafesinde Kan Gördüm!'

Bize bu soruyu soran kaç kişi oldu, gerçekten bilemiyorum. Ancak oldukça endişe verici bir konu. Hele ki eğer bu durum ile daha önce hiç karşılaşmadıysanız, ilk defa karşılaşmak sizi korkutacak ve oldukça endişe edeceksiniz. 

Veterinere gitmeden önce, olayın ne olduğunu anlamanız ve veterinerinize yardımcı olmanız için, sizlere tecrübelerimize dayanarak ne yapılması gerektiğini anlatacağız.

 

 

 

 

Aşağıdaki adımları dikkatlice takip edin ve gerekli durumlarda ginepiglerinizi acilen bir egzotik veteriner hekime götürün.

Aşağıdaki adımları dikkatlice takip edin!

1- Kanı Nerede Gördünüz?

İlk yapmanız gereken şey budur. Kafesin her köşesine bakın ve başka kan damlası olup olmadığını ve nerelerde olduğuna bakın. Resimlerini çekin. Sonra ginepiginizi kontrol edin. Eğer kafeste birden fazla ginepig varsa, kavga etmiş olabilirler. Kavga eden ginepigler genellikle birbirlerinin kulaklarını, yüzünü, yada arka tarafını ısırırlar. Bu nedenle kulak uçlarını, tüyleri kaldırarak cildin tamamını kontrol edin. Yara, kan lekesi, yada kabuk varmı kontrol edin. Bu tarz yaralanmalarda, kan damlaları genellikle kafesin yan kısımlarına, duvarlarına sıçrar. 

2- Kafes Zemini Kontrolü

Kafes zemininin her köşesini kontrol edin. Burada kan damlaları bulursanız, sorun biraz daha büyük olabilir. Bu noktada olasılıkları eleyerek gitmek gerekir. 

3- Pati ve Tırnak Kontrolü

Öncelikle tüm patileri ve tırnakları tek tek kontrol edin. Pati altlarında yara, yada tırnaklarda bir kanama varmı kontrol edin. Ginepiglerin patileri çok damarlı olduğu için aşırı derecede kanayabilir. Yani kırık bir tırnak bile aşırı derece kanayarak durumu çok kötü gösterebilir. 

4- Cinsel Organ Kontrolü

Yukarıdaki aşamalardan birinde kan buldunuz yada bulmadınız. Bu adımı mutlaka kontrol edin. Ginepiginizin cinsel organlarının çevresini kontrol edin. Herhangi bir kurumuş kan lekesi varmı diye bakın. Çok hafif bir şekilde sıkarak, kan gelip gelmediğini kontrol edin. 

5- İdrar Kontrolü

Bu aşama için ginepiginizi ayrı bir alana almanız gerekiyor. Bu plastik bir saklama kabı olur, yada taşıma kabı, yada derin bir plastik leğen bile olabilir. Ancak bu kabı çok hafif derece eğik yerleştirin. Böylece çişini yaptığı zaman eğik olan köşeye doğru toplanacaktır. Ginepiginizi bu alana taşıyın ve sabırla bekleyin. Ginepiginiz çişini yaptığında dikkatlice gözlemleyin. İdrarın rengi yediği sebzelere göre değişebilir. Kırmızı renkli sebzeler yediğinde, idrarın da kırmızıya yakın olmasını bekleriz. Ancak idrardaki kan ayırt edilebilecek kadar açık kırmızıdır, yada çok koyudur. Eğer idrarda kan varsa, ilk olarak resimleri çekin sonra bir şırınga ile örnek alın. Böylece veterinerinize götürebilirsiniz. 

Ginepiglerin dışkılarında kan olmaz genellikle ama, bu süreçte dışkılarsa, onları da kontrol edin. 

Tavsiyeler

Ginepiglerinizi düzenli olarak tartmak ve ağırlıklarını not etmek hastalık belirtisi görmeseniz dahi, hasta olup olmadıklarını anlamanıza yardımcı olur. Ani kiloakayıpları hiçbir zaman güzel haber demek değildir. 

Ginepiglerde kanamanın genel olarak sebepleri şunlar olabilir;

-Kavga Sonrası Yaralanmalar

-Burun Kanaması

-Tırnak Kırılması

-İdrar Yolları Enfeksiyonları yada taşlar

-Ayak enfeksiyonları

BONUS

Türkiye'deki tek "Adım Adım Ginepig Bakımı Rehberi" için

BONUS

Ginepig Blog'daki Diğer Yazılar İçin