Ginepigler Regl Olur Mu? Kızgınlık Dönemi

Dişi ginepigler regl olur mu? Ginepiglerin kızgınlık dönemleri var mıdır?

Bu yazımızda da bize gelen en sık konulardan birine daha cevap veriyoruz. 

Ginepiglerinizin çişinde, cinsel organlarında kan görmek oldukça korkutucu bir durumdur. Eğer ginepiginiz dişiyse, tabii ki ilk aklınıza gelen şey, regl kanamasıdır. 

Bu nedenle bize de gelen sorular, “Ginepigler regl olur mu?” “Ginepigim kızgınlığa mı girdi?” “Ginepigimin cinsel organında kan gördüm, kızgınlıkla mı ilgili?” gibi sorular oluyor. 

Evet, dişi ginepigler her 15-17 günde bir (ayda yaklaşık iki kez) kızgınlığa (yani cinsel açıdan uygun) girer ve bu yaklaşık 24-48 saat sürer.

İnsanlardan, primatlardan, yarasalardan, köpeklerden, domuzlardan, ineklerden veya atlardan farklı olarak ginepiglerde kızgınlık döneminde regl kanaması görülmez.

Ginepiglerde regl döneminde kanama olur mu?

Ginepigler evet kızgınlığa girer, ancak bu dönem boyunca bir kanama gözükmez. Yani cinsel organda, erkek dişi  farketmez, kanama, pıhtılanmış kan, idrarda kan görülmesi durumu, asla normal değildir. Bu durumda ACİL olarak bir egzotik hayvan veteriner hekimine danışılmalı ve kontrole gidilmelidir. 

Dişi Ginepiglerde Kızgınlık Dönemi Nasıl Anlaşılır?

Dişi ginepiglerin vajinası, kızgınlık dönemi ve doğum sırasında eriyen ve kaybolan bir zar ile kaplıdır. Yani kızgınlık döneminin en belirgin özelliği, bu zarın kaybolmasıdır. Cinsel organ daha açık ve kızarık gözükebilir. 

Tabii ki kızgınlık tam olarak ne zaman başlar ve ne zaman biter, tam olarak bilemeyiz. Ancak bu dönem boyunca ginepiglerinizde huzursuzluk, kaygı, stress, hipertaktivite gibi davranışların biri veya birkaç tanesi görülebilir. 

Dişiler erkeklerin kendileri ile çiftleşmesine sadece kızgınlık döneminde izin verir. Bu yüzden şöyle düşünebilirsiniz, ben erkek ve dişi ginepiglerimi birlikte yaşamalarına izin verebilirim, oluşabilecek hamilelikleri de engelleyebilirim. 

Ancak ilk olarak yukarıda bahsettiğim gibi, bir ginepigin kesin olarak ne zaman kızgınlık dönemine girebileceğini asla bilemezsiniz. Yani sizin farketmediğiniz bir anda, dişi ginepigleriniz kızgınlığa girip feromon salgılamaya başlarlar. Bu koku erkekleri hızla kendine çekecektir. 

Yanlarında durup, cinsel ilişkiyi engelleyebileceğinizi de düşünebilirsiniz. Ancak ginepiglerin cinsel ilişkileri çok hızlıdır. Göz açıp kapayana kadar bir anda herşey oldu bittiye gelebilir. Kendinizi biranda torunlarınızı severken bulabilirsiniz. 😁

İstenmeyen hamilelikleri engellemenin tek yolu. Eğer kısırlaştırılmamışlarsa, dişi ginepiglerinizi ve erkek ginepiglerinizi birbirinden ayrı alanlarda tutmaktır. 

BONUS

Türkiye'deki tek "Adım Adım Ginepig Bakımı Rehberi" için

BONUS

Ginepig Blog'daki Diğer Yazılar İçin