Ginepig Sahiplenmek

Merhaba, Türkiye Ginepig Topluluğu!

Bir süre önce ilk “Ginepig Başlangıç Rehberi“mizi oluşturmuştuk ve şimdi daha fazla konuyu derinlemesine incelemenin zamanı geldi. Ayrıca, bazı konuları da daha ayrıntılı olarak ele alacağız.

Bu sefer işleri net ve eğlenceli tutmak için tarzımızı değiştireceğiz. Amacımız, sıkılmadan veya bunalmadan öğrenmenizi sağlamak—bu bir akademik ders olarak düşünülmemeli! Bu yüzden resmi dili bırakıp, yıllardır sizi tanıdığımız için arkadaşça sohbet edeceğiz.

(ginepigpaşa tiktok ginepigpaşa instagram)

Bir Ginepig Sahiplenmek

Bu konuyu biraz konuşalım. Aşağıdaki soruları okuyun ve dikkatlice düşünün. Kararınızı verdikten sonra sahiplenme sürecine geçebilirsiniz:

Bunlara Hazır mısınız:

  • 4-7 yıl boyunca günlük bakıma?
  • Kafes temizlemeye?
  • Yem, yatak malzemesi ve çayır otu almaya?
  • Veteriner masraflarına?
  • Çocuklarınız sıkıldığında bile tüm sorumluluğu üstlenip, evcil hayvanınıza sevgi göstermeye?
  • Onların bakımı için ayda bir sürü para harcamaya?
  • Belirtiler ortaya çıkar çıkmaz ginepiginizi veterinere götürmeye?
  • Bir kedi ya da köpek gibi ailenizin bir parçası olarak görmeye?

Eğer bunlara hazırsanız, o zaman:

  • 4-7 yıl boyunca koşulsuz sevgiye,
  • 4-7 yıl boyunca sevinç ve mutluluğa,
  • Eğlence ve keyfe,
  • Dünyanın en tatlı canlılarından birine bakıyor olmanın mutluluğuna,
  • Ginepig sahiplenmek için hayatta özel bir yere,
  • Sorunun değil, çözümün bir parçası olmaya,

Hazırsınız demektir.

Yani, Bir Ginepig Sahiplenmek İstiyorsunuz…

Bize ulaşın ve ginepig sahiplenme isteğinizi bize bildirin (iletişim linki). Eğer sahiplenilmeyi bekleyen ginepigler varsa, sizi bilgilendireceğiz.
Aksi takdirde, bu konuda bir gelişme olduğunda size haber vereceğiz.

Bir Ginepig Bakmaya Hazırlanın:

Çayır otu, yaşam alanı malzemeleri ve birçok kemirgen ürünleri için mağazamızı ziyaret edin (mağazamızın linki). Pet shoplardan alışveriş yapmaktan kaçının, çünkü onların mantığı, hayvanların uzun ve sağlıklı bir yaşam için özel ihtiyaçlarını dikkate almadan onları sadece kilo aldırmak üzerine kurulu. Bunun için önerdikleri yemler veya ürünler çoğu zaman ginepigler ve onların sağlıkları için uygun olmayan ürünler oluyor. Ginepigler genellikle yurt dışında 8-10 yıla kadar yaşayabilirken, maalesef ülkemizde bu süre genellikle 4 yıla kadar düşmektedir. Bunun sebebi de genellikle yanlış yem seçimi, doğru otların verilmemesi, yada yanlış besleme oluyor. 

Önemli Hususlar:

Tek bir ginepig sahiplenmeyin. Bu hayvanlar sosyal canlılardır ve bir arkadaşla daha mutlu olurlar. Bir çift ya da üçlü sahiplenmeyi düşünebilirsiniz.

  1. Aynı cinsiyette çift
  2. Ya da kısırlaştırılmış bir erkek ile dişi çift

Yaşam Alanı Hakkında:

Yaşam alanları; çocuk odasında, garajda veya çamaşır odasında olmamalıdır. Lütfen onları pet shoptan aldığınız ufacık kafeslerde tutmayın. Şu anda ginepiglerin yaşam alanı ihtiyaçlarını karşılamak için bir yaşam alanı projesi üzerinde çalışıyoruz.

Coçuklar İçin Uyarı:

Ginepigler, sorumluluk sahibi yetişkinler veya ergenliğe ulaşmış gençlerimiz tarafından sahiplenilmelidir. Eğer 13 yaşından küçükseniz, önce ailenizden izin alın. Ginepig aile hayatının bir parçası olacağı için, ebeveynlerin de bu duruma dahil olması veya en azından çocuğun hobisini desteklemesi ve çocuk sıkıldığında hayvanların bakımını üstlenme sözü vermesi gerekir.

Lütfen, Ginepig Almayı Kız Arkadaşınıza ya da Arkadaşınıza Hediye Olarak Düşünmeyin.

Yukarıda açıklanan süreç, sahibinin hayvanlara uzun vadeli mutluluk ve bağlılık göstermesini sağlar. Ginepig içeride yaşamalıdır. Evet, bazen onları bahçede oynatabilirsiniz (büyük bir bahçeniz ve diğer hayvanlardan koruyan uygun bir kafesiniz varsa), ancak çoğu zaman içeride yaşamalıdırlar. Bunun nedeni, coğrafi olarak onların doğal yaşam alanında bulunmamamızdır. Güneşe maruz kalma, sivrisinekler, soğuk ve yağmur gibi çevresel faktörler, ginepiglerin hayatta kalamayacağı şeylerdir.

Pet Shoplar Hakkında Bir Not:

  • Bir pet shopta size söylenen her şeyi dinlemeyin ya da inanmayın.
  • Pet shoptan aldığınız her tavsiyeyi mutlaka doğrulayın.
  • Bir pet shopta size verilen cinsiyet bilgisine uzman bir egzotik veteriner hekiminden onay almadan güvenmeyin.
  • Sadece bir pet shop çalışanının tavsiyesine dayanarak hayvanlarınız için ürün satın almayın. Yine, herhangi bir tavsiyeye güvenmeden önce mutlaka doğrulama yapın.
  • Ve son bir not: Eğer pet shoptan sağlıklı bir ginepig satın aldığınızı, hamile olmayan bir dişi veya çiftleşmeyen bir çift aldığınızı düşünüyorsanız, bir kez daha düşünün. Pet shoplardaki birçok ginepig, eğitimli olmayan gözlerin fark edemeyeceği sağlık sorunlarına sahiptir. Pek çok kişi, erkek bir ginepig aldığını düşünerek eve döner ve sabah uyandığında yavrularla karşılaşır.
  • Tamam, son bir not daha: Eğer evdeki mevcut ginepiginiz için yeni bir arkadaş alıyorsanız ve onun sağlıklı olduğunu, evdeki değerli ginepiginize potansiyel bir hastalık getirmeyeceğini düşünüyorsanız, bir kez daha düşünün. Yeni ginepigleri mevcut olanlardan farklı bir kafeste 3 hafta boyunca karantinaya alın ve onları tutarken ellerinizi yıkayın.

BONUS

Türkiye'deki tek "Adım Adım Ginepig Bakımı Rehberi" için

BONUS

Ginepig Blog'daki Diğer Yazılar İçin