Ginepig Bakımı Hakkında Yanlış Bilinenler

Herkese merhaba, bugün ginepig bakımıyla ilgili bazı konulardan bahsedeceğiz ve bu konular, küçük dostlarımızı daha iyi anlamak için oldukça faydalı.

• Ginepiglerin vücut sıcaklık aralığı 37°C ile 39°C arasında değişir.
• Kalp atış hızı dakikada 240 ile 350 arasında değişir.
• Solunum sayısı dakikada 40 ile 150 nefes arasındadır.
• Ortalama bir erkek ginepig 900 ile 1200 gram arasındadır.
• Ortalama bir dişi ginepig 700 ile 900 gram arasındadır.
• Ortalama ömürleri 4-8 yıldır (ancak maalesef Türkiye’de bu ortalama 4 yıla düşmektedir).
• Ginepiglerin (ve aynı zamanda tavşanların) dişleri her gün uzar!
• Ginepigler tamamen otçuldur.

GİNEPİG BAKIMINDA YAYGIN YAPILAN HATALAR VE DOĞRU BİLENEN YANLIŞLAR

Erkek ginepigler her zaman birbirleriyle kavga eder.

YANLIŞ. Bu, ginepiglerin kişiliklerine bağlıdır. Birçok erkek ginepig çift veya hatta üçlü olarak birlikte yaşayabilir ve hiç kavga etmezler. Ancak, bazıları baskın bir kişilik sergiler ve diğerleri bu liderliği kabul etmediğinde, ölümcül olabilecek çatışmalar yaşanabilir.
Bu nedenle, birlikte yaşamalarını istediğiniz ginepigler arasında, başlangıçta “tanıştırma” süreci öneriyoruz. Beraber bir öğle yemeği ya da akşam yemeği paylaşmalarını ve duyusal ve koku alışverişi yapmalarını sağlayarak birbirlerine alışmalarına yardımcı olun. Bu karşılaşmaların (birkaç kez yapılmasını tavsiye ederiz) sonuçlarına göre, birlikte yaşayıp yaşamayacaklarına karar verilebilir.

Ginepiglerin neredeyse hiç ya da sadece ara sıra atıştırmalık olarak çayır otu yemeye ihtiyaçları vardır.

YANLIŞ. Ginepiglerin KESİNTİSİZ olarak çayır otuna ihtiyacı vardır, bu da kafeslerinde 7/24 çayır otu ile dolu bir yemlik olması gerektiği anlamına gelir.
Bir diğer yaygın hata, pet shoplarda satılan kuru yonca paketinin onlar için yeterli olduğunu düşünmektir (bu, pet shop satıcılarının önerileriyle de güçlenir). Bu yanlış bir bilgidir. Kobaylar bu kuru yoncayı severek yese bile, orta vadede bu durum taş oluşumuna yol açabilir ve tıbbi müdahale gerekebilir.
Bunu daha önce de söyledik, ancak tekrar edelim: Kuru Yonca yalnızca hamile/emziren dişilere ve 4 aydan küçün yavrulara verilmelidir.
Çayır otu, sindirim sistemleri için en iyisidir ve sürekli büyüyen azı dişlerini aşındırmaya yardımcı olur.
Mağazamızda, Türkiye’nin en iyi, en temiz ve en yeşil çayır otunu çeşitli paket seçenekleri ile bulabilirsiniz. Buraya tıklayarak, Bir göz atın!

Ginepiglerin tırnaklarını kesmeye gerek yok.

Bu, ginepiglerin bakımında yaygın bir sorundur. Tırnaklar her 4-6 haftada bir kesilmelidir, aksi takdirde kıvrılabilir ve içe doğru büyüyerek acı ve enfeksiyona yol açabilir.
Bakım setimiz için buradan bağlantıya ulaşabilirsiniz.

Ginepiglerin sularına vitamin damlaları eklemek.

ŞİŞEYE vitamin damlası KOYMAYIN. Pet shoplarda satılan vitaminler genellikle ekstra mineral ve vitaminler içerir, bu da ginepigler için potansiyel olarak tehlikeli ya da toksik olabilir. Tek istisna, C vitamini damlalarıdır ve bu faydalı olabilir. Ancak, bu takviyeyi vermeden önce bir egzotik hayvan veteriner hekiminize danışmanızı öneririz.
C vitamininin suda çözündüğünde hızla bozulduğunu unutmamak önemlidir. Ayrıca, ginepigler gün boyunca değişken miktarlarda su içerler, bu yüzden ne kadar C vitamini aldıklarını bilmek zor olur.
Bir diğer sorun ise, C vitamini damlalarının suya tuhaf bir tat vermesidir, bu da ginepiglerin su içme isteğini azaltabilir. Bu yüzden iyi bir fikir değil!
ÖNEMLİ: Bir ginepig, günde 30-50 mg C vitamini almalıdır ve bu vitaminin, genellikle sebzeler ve bazı meyvelerden doğal yollarla alınması önerilir.

Ginepigler için hamster koşu çarkı satın almak.

YASAK. Bu aksesuarlar ginepigler için çok tehlikelidir; omurga, ayak ve eklem hasarlarına yol açabilir. Bu ürünleri satın almayın.

İki ginepig sahiplendiğimde, benimle bağ kurmazlar.

Ginepigler sosyal hayvanlardır, grup halinde yaşamaya alışkındırlar. Diğer ginepiglerle birlikte yaşamak, onların ideal yaşam sürelerine (8 yıl) ulaşmalarına yardımcı olur. Şöyle düşünün: İki ginepig sahiplenerek, siz yokken daha mutlu bir yaşam sunmuş olursunuz. İki ginepige sahip olmanın maliyeti, bir ginepig sahiplenmekten çok farklı değildir.

Bir pet shop'tan ginepig satın almak.

Ne yazık ki, bazı insanlar bir pet shop’tan ginepig satın aldıktan bir hafta sonra öldüğüne dair hikayeler duymaktayız.
Eğer bir ginepig sahiplenmek istiyorsanız, onları artık bakamayacak kişilerle iletişime geçin. Bu, sosyal bilinç oluşturmanın ve ginepiglerin ticari hayvanlar olarak satışını caydırmanın en iyi yoludur. Instagram hesabımızı her gün kontrol edin, sık sık sahiplendirilmek üzere ginepigler paylaşıyoruz.

 

BONUS

Türkiye'deki tek "Adım Adım Ginepig Bakımı Rehberi" için

BONUS

Ginepig Blog'daki Diğer Yazılar İçin