Ginepig Kafesi Nasıl Olmalı?

Paylaş
Ginepig Bakımı
Ginepig Sahiplenmek
Guineapig Sahiplenmek
Ginepig Bakımı
Ginepig Sahiplenmek
Guineapig Sahiplenmek
Ginepig Bakımı
Ginepig Sahiplenmek
Guineapig Sahiplenmek
Ginepig Bakımı
Ginepig Sahiplenmek
Guineapig Sahiplenmek
Ginepig Bakımı
Ginepig Sahiplenmek
Guineapig Sahiplenmek
Ginepig Bakımı
Ginepig Sahiplenmek
Guineapig Sahiplenmek
Ginepig Bakımı
Ginepig Sahiplenmek
Guineapig Sahiplenmek
Ginepig Bakımı
Ginepig Sahiplenmek
Guineapig Sahiplenmek
Ginepig Bakımı
Ginepig Sahiplenmek
Guineapig Sahiplenmek
Ginepig Bakımı
Ginepig Sahiplenmek
Guineapig Sahiplenmek
Ginepig Bakımı
Ginepig Sahiplenmek
Guineapig Sahiplenmek
Ginepig Bakımı
Ginepig Sahiplenmek
Guineapig Sahiplenmek
Ginepig Bakımı
Ginepig Sahiplenmek
Guineapig Sahiplenmek
Ginepig Bakımı
Ginepig Sahiplenmek
Guineapig Sahiplenmek
Ginepig Bakımı
Ginepig Sahiplenmek
Guineapig Sahiplenmek
Ginepig Bakımı
Ginepig Sahiplenmek

Ginepig kafesi, yeni ginepig sahiplenenler için ilk olarak çokta umursanmayan bir konu olsa da, hayatının çoğunu bu kafeste geçirecek, yemeğini burada yiyip, suyunu burada içecek, burada uyuyup, koşup oynayacak olan ginepigler için “ginepig kafesi” bir yuva, bir ev demektir.

Elbet bu yazıda sizler için hazır satın alabileceğiniz seçenekleri inceleyip bunlar hakkında konuşmak hangisinin daha iyi olduğu gibi konuları konuşmak isterdim. Ancak ne yazık ki, ülkemizde ginepigler için uygun, yaşayabilecekleri kafesler satılmamaktadır. Ayrıca şunu da eklemek isterim ki, petshoplar da ya da internette gördüğünüz maksimum 70cm’lik kafesler ginepig yaşama alanı olacak kafes değil. Taşıma kafesleridir. Gelelim elimizdeki diğer seçeneğe;

Sıfırdan, kendinizin tasarladığı bir kafes yapma ya da yaptırmak.

Siz yapacaksanız ya da yaptıracaksanız bu kafes çok iyi bir şekilde tasarlanmalıdır. Yanlış malzeme seçilerek yapılan veya yaptırılan bir kafes, hem ginepiginize zarar verecek, rahatsız edecek, hem de size maddi olarak verdiği zararlar dışında zorlukları nedeniyle bıkkınlık verecektir.

Ancak endişelenmeyin. Bu yazımızda sizlere kendi tecrübelerimizden yola çıkarak;

  • Kafes Ölçüleri
  • Gerekli Malzeme Listesi
  • Yaklaşık Olarak Maliyet Hesaplaması
  • Eğer Bir Marangoza Yaptıracaksanız Dikkat Etmeniz Gerekenler
  • Ginepig Kafes Bakımı ve Temizlik Önerileri

Gibi başlıklarla bildiğimiz her şeyi anlatmaya çalışacağız. Hadi o zaman başlayalım…

Ginepig Kafesi Boyutları Ne Olmalı?

Eğer yavru olarak sahiplendiyseniz, ginepiglerin küçük boyutları sizi yanıltacak ve küçük bir ginepig kafesi yeterli olur diye düşüneceksiniz. Ancak bir iki ay içerisinde neredeyse iki katı olan ginepigleriniz size kafes seçiminde ne kadar yanıldığınızı gösterecektir. Yetişkin ginepiglerin ağırlıkları 900-1200 gram arası değişir ve yaklaşık olarak 25-30 santimetre boyuta ulaşırlar.

Şimdi gözlerinizi kapatın ve bu şekilde iki ginepigin rahatlıkla koşup zıplayabileceği, saklanma yerlerinin bulunduğu ve birbirlerinden sıkılıp biraz uzak durmak istediklerinde aralarında biraz mesafe bırakabilecekleri bir kafes hayal edin. Evet. İhtiyacınız olan kafes o büyüklükte olmalı.

Ancak örnek olması açısından 2 ginepig için gerekli minimum kafes ölçüsü 1 metre karedir. Ekleyeceğiniz her yeni ginepig için bu ölçüye bir yarım metre kare daha eklemeniz gerekir. Bu ölçüler benim kendi tecrübelerime göre, minimum size tavsiye edebileceğim ölçülerdir.  

Ginepig Kafesi Nasıl Yapılır - Guinea Pig Kafesi Nasıl Yapılır?

Ginepig Kafesi Nasıl Yapılır?

Öncelikle, eğer daha önce kendi ellerinizle inşa ettiğiniz bir şey yoksa bu başlık sizi korkutmasın. Aslında kendi ginepigleriniz için bir kafes, bir yuva inşa etmek çok eğlencelidir. Kafese her baktığınızda sizi hem sevindirir hem de gururlandırır. Ayrıca elinizde gerekli aletler varsa, oldukça ucuza gelir.

Ama eğer ben kafes yapamam ve yaptırmak istiyorum diyorsanız, direk olarak “Bir Marangoza Kafes Yaptırmak” başlığına atlayabilirsiniz.

Eveeeet. Hadi başlayalım. Öncelikle şu uyarıda bulunmak istiyorum. Eğer yaşınız küçükse ve kendiniz bir ginepig kafesi yapmak istiyorsanız, kesinlikle bir yetişkinden yardım alın. Kullanacağınız el aletleri tehlikelidir, sizi yaralayabilir.

Öncelikle sizlere dikkat etmeniz gereken birkaç maddeden bahsetmek istiyorum;

  • Ginepigler düz alanı severler. Koşması, oynaması ve zıplayıp, hoplaması için düz alan zorunludur. Bu kafeslerdeki düz alanlar, minimum olarak yukarıda bahsedilen ölçülerde olmalıdır.
  • Kafeslerin ikinci ve üçüncü katları olabilir. Ancak yapacağınız katlar minimum düz alana artı olarak yapılmalıdır. Yani minimum 1 metrekare olması gereken iki ginepiglik bir kafesi 0,7 metrekare düz alan 0,3 metrekare ikinci kat olarak ayırmayın. Yapacağınız 0,3 metrekarelik ikinci kat, 1 metrekare düz alan hariç yapılmalıdır.
  • Kafes içerisine yapacağınız katlar tamamen isteğe bağlıdır. Ginepig için düz alan zorunludur. Çok fazla tırmanmayı sevmezler. Genellikle bu katlara sıçrayarak çıkacaklardır. Ancak zorunlu olmadıkça yukarı kata çıkmayı da pek düşünmez. Yani ginepiglerim yaptığım bu çok güzel kafesin neden diğer katlarını kullanmıyor diye üzülmeyin. Ben kendi kafeslerimde ikinci katı besleme katı olarak kullanıyorum. Ayrıca ikinci kat çok yüksek olmadığı için altını ginepiglerim gizlenme alanı ve uyumak için kullanıyorlar.
  • Kafeslerinizi tasarlarken kesinlikle ileride kafesi nasıl temizleyeceğinizi düşünerek kafesi tasarlayın. Yani içerisine koyacağınız katlar sökülüp takılabilir olmalı. Böylece temizlik sırasında katlar sökülebilir altları kolayca temizlenebilir.
  • Kafes tabanında kesinlikle delikli teller kullanmayın. Ginepigler koşarken ayaklarını sıkıştırabilirler. Ayrıca kafes içerisinde hiçbir keskin kenar, çivi/vida ucu olmamasına dikkat edin. Ginepigleriniz kendilerini yaralayabilirler.

Şimdi gelelim bir kafes için size gerekli olacak malzemelere;

  • Öncelikli olarak el aletleri. Bunlar;
  • Metre/Cetvel
  • Kalem
  • Makas
  • Testere
  • Maket Bıçağı
  • Çekiç/Tornavida
  • Gerekli Malzemeler;
  • Gerektiği kadar ahşap plaka
  • Metal Çitler yapa Pleksi Plaka (Çit İçin)
  • Yeterince çivi ya da vida
  • Muşamba

Yukarıdaki malzemelerin bir ya da birkaçını kullanmayabilirsiniz, bu nedenle önceden düşünüp karar vermelisiniz. Eğer kafesi çiviler ile bir arada tutmak istiyorsanız, vida ve tornavidaya ihtiyaç duymayacaksınız veya tam tersi. Kafes için metal çit düşünüyorsanız pleksi plaka ya da ahşap bir çite ihtiyaç duymayacaksınız. Bunlar sizin kendinizin karar vermesi gereken şeyler.

Kafes yapımına gelince. Bunu tamamen siz tasarlayabilir ya da internetteki binlerce örneğe bakıp seçebilirsiniz. Görsellerde sizi ilham verecek birçok fikir var.

Öncelikli olarak sizin hoşunuza giden ilanı seçin ve bunun için oturup kâğıt üzerinde dahi olsa bir çizim yapın. Ve daha sonra size gerekli olacak ölçüleri çıkarın. Mesela 2 adet ginepig için kafes tabanı en az 1 metreye 1 metre olmalı. Çitler ise 25-30 cm yükseklik yeterli olacaktır. Ginepigleriniz siz alıştırmadığınız sürece kafeslerinden kaçmazlar.

Şimdi gelelim malzeme seçimine. Benim kendi tecrübelerime göre taban malzemesi olarak kullanabileceğiniz en iyi malzeme OSB Plakadır. Rutubete dayanıklı bu ahşap malzeme MDF gibi su temasında kabarmayacaktır. Ayrıca, benden size tavsiye; eğer OSB zeminin üzerine su geçirmez muşamba sererseniz daha uzun ömürlü bir kafesiniz olacaktır ve temizlikte kolaylaşacaktır. Ancak Ginepiglerin kemirgen olduğunu unutmayın. Kafesin kemirebildikleri her yerini kemireceklerdir. Bu nedenle muşambayı yemeyeceklerinden emin olmalısınız.

Çitleri pleksi plaka yaptırmanız hoş görünmesini sağlar. Ancak pleksi plaka daha pahalıdır ve evde kendiniz kesemezsiniz.

Şimdi gelelim maliyet hesabına.

  • 1m2’lik ve 11mm kalınlığında (tabii ki daha ince tercih edebilirsiniz) bir OSB plaka bu günlerde yaklaşık 200tl civarında.
  • Bir paket vida/çivi yaklaşık 10tl civarında. Ancak aldığınız yere OSB için kullanılacağını söylerseniz size ona göre vida/çivi verecektir.
  • Eğer çitler için pleksi plaka tercih ederseniz, plakayı almanız ve kestirmeniz size 350-450tl arasında maliyet çıkaracaktır.
  • Muşamba tercih ederseniz, buda yaklaşık 50-75tl civarındadır.

Pleksi plakasız sade bir kafes yapmak isterseniz, size yaklaşık maliyeti 300-350tl civarında olacaktır. 

Bir Marangoza Kafes Yaptırmak

Bu başlık altında sizlere sadece yaklaşık olarak maliyet ve dikkat etmeniz gereken şeyleri anlatacağım.

  • Öncelikle, bunun bir ginepig kafesi olacağını ve bu hayvanların kemirgen olduğunu marangozunuza söylemeyi unutmayın.
  • Kafes yapılırken çok dikkatli olmalı, kesinlikle hiçbir yerden çıkan, açıkta çivi veya vida kalmamalı.
  • Kafes içerisindeki her malzeme kesinlikle sağlığa zararlı olmamalı. Hiçbir yüzeye vernik ya da cila sürülmemeli.
  • Kafes malzemesi olarak kesinlikle sizin söylediğiniz malzemelerin kullanıldığından emin olun.
  • Eğer zemine muşamba serdirecekseniz, uçların alt tarafa kıvrıldığından emin olun. Böylece ginepigleriniz muşambayı yemeye çalışmayacaktır.

Maliyete gelirsek, eğer @ginepigpasa instagram hesabını ziyaret ederseniz, benim yaptırdığım kafesleri görebilirsiniz. O şekilde bir kafesi yaptırmanızın şu günlerdeki maliyeti yaklaşık olarak 600 ila 700tl arasındadır.

Ginepig Kafes Bakımı ve Temizlik Önerileri

Temizlik için bizim size önerimiz, yaz için her iki günde bir, kış için 3 günde bir olmalıdır. Böylece temiz bir kafes ve sağlıklı ginepigleriniz olacaktır. Yeterince temiz bir kafese ve periyodik veteriner ziyaretlerine dikkat edilen bir ginepig uzun yıllar yaşayacaktır.

Ayrıca, gün içerisinde ne zaman vaktiniz olursa, kafes içerisindeki dışkıları elinizden geldiğince temizlemeye çalışın. Ve ginepiglerinizin yattığı yerlere yastıklar veya örtüler koyabilirsiniz. Bunlar da sürekli idrar ile ıslanabileceği için kontrol edip gerekirse değiştirmekte yarar vardır.

Size temizlik sırasında bizim kullandığımız ve oldukça yararlı olan bir sır vereyim. Kafes temizliği için bir sprey şişesi alabilirsiniz. Bu şişenin yarısını beyaz sirke, diğer yarısını su ile doldurun ve kafes temizliği sırasında, kafesin zeminine ve duvarlara bu karışımı sıkıp silebilirsiniz.

Beyaz sirke mikrop ve bakterilere karşı doğal bir dezenfektandır. Ayrıca çok ucuzdur. Beyaz sirke bir asit türüdür. İdrar ise baz. Bu nedenle idrarı ve etkilerini yok eder. Ginepigler veya sağlık için zararlı değildir.

Kafesi temizlerken kesinlikle hiçbir kimyasal kullanmamalısınız, yukarıda bahsettiğimiz çözüm ise oldukça işinize yarayacaktır.

Mantar Problemi  

Yalnız bu mantar problemi sizin düşündüğünüz cilt enfeksiyonu değil bildiğimiz, ormanlarda, bahçelerde yetişen mantar. Kulağa garip geldiğini biliyorum. Her ne kadar çok nadir yaşanan bir durum olsa da, bizim başımıza bir kere geldi. Nemin özellikle yüksek olduğu günlerde, camınızdan içeriye girebilecek bir mantar sporu, kafesin karanlıkta kalan nemli bir köşesine yerleşebilir ve bir anda kocaman olur.

Her akşam kafesleri kontrol etmemize rağmen, bir sabah kafesin arka duvarlarından birinde tam ortada duran bir mantar gördük. Bizim için oldukça şok edici bir durumdu. Nedenini soracak olursanız, bir ahşap bir kafeste bir anda yetişmiş bir mantar görmeyi beklemiyorduk, ikinci neden ise mantarların ginepigler için zehirli olmasıydı. Hemen kafesi boşaltıp iyice temizledik. Ancak bu olay bizleri uzunca bir süre korkuttu.

Mantarlar nemli olan her yüzeyde yetişebilirler. Buna, eski ahşap mobilyalar ya da ahşap bir ginepig kafesi de dahil. Eğer kafes yeterince uzun bir süre temizlenmediyse, mantarın oluşması için mükemmel bir ortam oluşur. Ayrıca kısa sürede etrafa salacağı mantar sporları, ginepig yemlerine ve kafesteki bütün otların üzerine yapışacaktır.

Bu yüzden sizlere kısa aralıklarla kafesinizi temizlemenizi tavsiye ediyoruz. Eğer pis bir kafeste yaşayan ginepigleriniz varsa, sizi daha büyük sorunlar bekliyor. Oluşacak koku hariç, pis kafes mikroplar ve bakteriler için bir üreme ortamı olacak. Kafes içerisindeki ıslak ve nemli yüzey bu üremeyi daha da artıracaktır. Kirli bir kafeste yaşayan bir ginepigin hasta olmaması imkansızdır.

Ne kadar temiz bir kafes, o kadar sağlıklı bir ginepig demektir. Çocuklarımızın kirli bezle ortalıkta dolaşmasını istemeyiz değil mi. Aynı şey kafeste yaşayan hayvanlar içinde geçerlidir. Onların da kirli bir kafes içerisinde yaşamasına izin vermemeliyiz.

 

Bu yazı Üzüm tarafından onaylanmıştır. 

Ginepig Bakımı
Guineapig Sahiplenmek
Ginepig Bakımı
Guineapig Sahiplenmek
Ginepig Bakımı
Guineapig Sahiplenmek
Ginepig Bakımı
Guineapig Sahiplenmek
Ginepig Bakımı
Guineapig Sahiplenmek
Ginepig Bakımı
Guineapig Sahiplenmek
Ginepig Bakımı
Guineapig Sahiplenmek
Ginepig Bakımı
Guineapig Sahiplenmek
Ginepig Bakımı
Guineapig Sahiplenmek
Ginepig Bakımı
Guineapig Sahiplenmek
Ginepig Bakımı
Guineapig Sahiplenmek
Ginepig Bakımı
Guineapig Sahiplenmek
Ginepig Bakımı
Guineapig Sahiplenmek
Ginepig Bakımı
Guineapig Sahiplenmek
Ginepig Bakımı
Guineapig Sahiplenmek
Ginepig Bakımı
Guineapig Sahiplenmek
Close