Bir ginepig yemek yemeye ve su içmeye aşıktır. Onlar için yemek yemeyeceği, su içmeyeceği bir dünya hayal edilemez. Yani, eğer ginepiginiz kendisi su içmiyor, kendisi yemek yemiyor ve zorlasanız dahi bunu istemiyorsa, birşeyler doğru değil demektir.
Umarız böyle bir durumla hiç karşılaşmazsınız, ancak karşılaşırsanız yapmanız gerekenleri bu yazıda bulabilirsiniz.
Diyetteki ani değişiklikler ginepiginizi strese sokacak bir durumdur. Alışkanlıklarından vazgeçmek kesinlikle istemezler. Eğer sevdikleri tür bir otu değiştirmek istiyorsanız, yada yedikleri mamayı, sebze/meyveyi. Bundan nefret ederler. Büyük ihtimalle de yemek yemeyerek sizi protesto edeceklerdir. “Bebeğim, yavrum. Bak bu sağlığına daha yararlı. Bu sebzeyi ye, bu mama daha iyi” gibi yalvarmalarınız da tabii ki cevapsız kalacaktır. Ginepiginiz zaten sizin sahibiniz, siz kim oluyorsunuz da onun sevdiği yemeği ona vermiyorsunuz?
Bu tarz durumlarda, diyette ani değişiklikler yapılmamalı. Daha yavaş, azar azar değişiklikler yapılarak, diyet değişikliği süreci bir zamana yayılmalıdır.
Eğer ginepiginizi yeni sahiplenip evinize getirdiyseniz, su içmemesi gayet normal. Yeni bir mekanda olmaları, bu ürkek canlıları strese sokar. Güvenli buldukları bir noktaya geçerler ve buradan çok ayrılmak istemezler. Suluğa kadar gidip, oradan su içmek onlar için göze alınamayacak bir risktir. Bu durumlarda, alışma sürecini hızlandırmak, ortama ve size güvenmesini sağlamak için sevebileceği yiyecekler verebilirsiniz.
Bunu sürekli diyoruz ve demeye devam edeceğiz. Çünkü bu bir gerçek. Ginepigler sosyal hayvanlardır. Tek yaşamak yerine, oynayacakları, konuşup sohbet edecekleri, beraber yemek yiyecekleri, gerektiğinde kavga edebilecekleri bir arkadaş isterler. Eğer yalnız ginepiginiz son zamanlarda sürekli strese girerek yemek yemiyor veya kafes arkadaşı yakın bir zamanda vefat ettiyse, yemek yemeyi ve su içmeyi bırakması gibi davranışlar beklenebilir. Tek çözüm, ona bir arkadaş bulmaktır.
Eğer ginepigleriniz çok fazla sulu meyve/sebze tüketiyorsa, bu su içmemesine neden olabilir, çünkü susuzluk hissetmez. Bu durumlarda, sulu meyve/sebze azaltılmalı ve çayır otu artırılmalıdır.
Yukarıda bahsettiğimiz maddeler hep çevresel etkenler. Ancak ginepigleriniz tehlikeli sağlık durumlarında da yemek yemeyi ve su içmeyi bırakırlar. Yani hasta olan ginepiginiz aynı zamanda aç ve susuz da kalır. Buda durumun daha da kötüye gitmesine sebep olur. Bu tarz durumlarda acilen bir egzotik hayvan veteriner hekimine gitmeli, gerekli kontrol ve tedavileri yaptırmalısınız.